tisdag 15 februari 2011

Kan man ta med sig stickor på flygresa?

Efter min sista resa på semester var jag frågat om man får verkligen ta stickor med sig på planet.
Personligen har jag aldrig hört eller sett någonstans svart på vitt att man inte får - därför tar jag alltid!
På korta eller långa flygresor - väntetiden går fortare och långa resor med många sittande timmar blir oftast en sjal istället :)
Men eftersom dagens säkerhetskontroll är ganska hård utmanar jag inte öde och tar med mig "snälla" stickor.
Det är korta rundstickor - jag skulle aldrig ta långa jumperstickor eller strumpstickor. Strumpstickor skulle kanske gå, men jag har en förmåga att tappa de och jag har inte någon lust att krypa på golvet under stolarna och leta stickor.

Jag tar rundstickor för att de syns inte mycket, tar också de i trä - Knit Pro.
I säkerhetskontrollen letar de efter metall så stickor i trä fungerar (plast skall fungera också tror jag).
Jag har aldrig haft problem med stickor - reser 2-3 gånger om året - både korta och långa flyg. Och jag ser inte några problem att man skulle inte kunna ta korta rundstickor i trä med sig i handbagage på en flygresa.

16 kommentarer:

 1. Den senaste månaden har jag flugit Stockholm-Berlin-Salzburg och tillbaka och Stockholm-London och det har inte varit några problem med stickor - har haft strumpstickor i metall med. Har stickat öppet på flyget och på flygplatsen och ingen har sagt något. Långa vanliga tror jag blir bökigare om du skulle vilja sticka på flyget med tanke på utrymmet men att ha med dem i väskan tror jag inte är problem.

  Numera får man ju ha små saxar med sig också - om själva bladet är mindre än 6 cm.

  SvaraRadera
 2. Jag flög till USA i somras och ringde faktiskt och frågade om man fick ta med stickor i handbagaget. Svaret blev tyvätt nej... Ta och ring flygbolaget eller flygplatsen så är du extra säker. Tar de stickorna i säkerhetskontrollen så måste du kanske slänga dom eller krångla så du hittar din resväska igen. Hoppas det går bra ändå, du får titta på tv under tiden (när vi åkte till USA var det tv i stolen...)!

  SvaraRadera
 3. Amerikanska transportstyrelsen har ialla fall skrivit att man får ha med: http://www.tsa.gov/travelers/airtravel/assistant/editorial_1252.shtm, på svenska sidor står inget.

  SvaraRadera
 4. Jeg ville tatt med rundpinne slik du sier:)

  SvaraRadera
 5. Jag flyger en gång i månaden mellan Sverige och Frankrike, över vintern via London och jag har aldrig behövt visa stickorna. Förutom en gång när jag hade metallrundstickor. Jag har också knitpro rundstickor men även strumpstickor i trä och clover virknålar.
  Det är ju inte flygbolaget som avgör utan flygplatsen. Så även om man ringer till ett flygbolag och frågar, så är det ju ändå inte de som kollar på flygplatsen.

  SvaraRadera
 6. Tack Anna-Maria att du tar stickor med dig!
  Renée - jätte tråkigt att de sa till dig att du får inte ta stickor.
  Enligt länken från Elisabeth man kan ju ha tom till USA. Det är ju så bra att titta både på TV och sticka!
  Tack för länken Elisabeth! Det var nu svart på vitt :)
  Ulla-Bella - jag tror att rundpinner är bäst :)
  Medea - tack att du är med bland de som stickar på flyget!
  Vi för ju vissa att det är inte farligt, bara skönt!

  SvaraRadera
 7. Det som är frågan man kan ställa sig själv: tänk om man får ta med sig stickor på plan. Dagens stickor, fr.f.a de av trä kan vara väldigt vassa och därmed väldigt farliga. Jag skulle inte vilja att det skedde ngt för att man lyckats ta med sig sådana. Å andra sidan kan så mkt annat hända på ett flygplan, man får ju t.o.m ta spritflaskor ombord, bara det ett vapen!

  SvaraRadera
 8. Ja, man tycker ju att rundstickor av trä borde fungera. Själv har jag dock aldrig försökt att ha stickor i handbagaget - ännu. Men en vacker dag kanske jag testar.

  SvaraRadera
 9. Jag flyger ungefär 3-4 ggr per år & brukar ha med mig stickning på KnitPro rundsticka, har funkat alltid, dock vet jag en kollega till mannen som blev av med sin KnitPro rundsticka. Jag forts packa rundstickning så får vi se - får posta hem elle checka in i värsta fall, inget annat händer liksom.. Må gott =)

  SvaraRadera
 10. Jag flög från Köpenhamn i höstas och hade med Knitpro rundstickor med träspetsar. De ville öppna min väska i säkerhetskontrollen, så jag blev ju nervös, men det var inte alls stickorna de var ute efter i det fallet :) "vad som helst bara ni inte tar min stickning", hann jag förstås redan tänka innan det inte var nån fara!
  Trevlig resa!

  SvaraRadera
 11. Hejsan! Vad roligt att du tyckte om det brinnande hjärtat =) Det är faktiskt virkat i garnet som finns med i det röda paketet i min give away!

  SvaraRadera
 12. Jeg flyr hele året og strikker alltid. :))

  SvaraRadera
 13. Jag har alltid med stickning, knitpro rundsticka eller strumpstickor brukar det vara. Visst är det härligt att inte bli arg över förseningar och väntan utan glad: Ja! Extra sticktid!

  SvaraRadera
 14. Jag var på semester till Lanzarote förra veckan. På ditvägen flög jag med Knit pro strumpstickor i trä, inga problem. En steward frågade hur jag fått ""dom där genom säkerhetskontrollen... Inga problem, alltså. På hemvägen hade jag en Knit pro rundsticka, också den i trä, och inga problem...

  SvaraRadera
 15. Jag hade nog undvikit metallstickor, för att slippa bli av med dem. :) Andra stickor tror jag knappast att de klagar på!

  SvaraRadera
 16. Jahapp. Jag mailade alltså till transportstyrelsen samma dag, och just nu kom svaret: "Hej!
  Tidigare har Transportstyrelsen rekommenderat att inte ta med stickor i handbagaget genom säkerhetskontrollen eftersom de kan bedömas som spetsigt föremål.
  Detta är nu omprövat och Transportstyrelsens uppfattning är att stickor och virknålar för handarbete är tillåtna att ta med i handbagaget genom säkerhetskontrollen.

  Med vänlig hälsning
  Kristin Ohlén Transportstyrelsen
  Kommunikationsavdelningen
  Enhet Norrköping

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails